Blogg listad på Bloggtoppen.se

Flummande sk "humanister"

Bakgrund:

I tidningen Nerikes Allehanda rapporterades tidigare om den våg av överfallsvåldtäkter som har sköljt över Örebro den senaste tiden. Då en 70 årig dam blev överfallen och våldtagen rapporterade tidningen om det signalement som förövaren uppgivits inneha.

Då det är relativt ovanligt i Svenska medier att uppge fullständiga signalement, i ngn form av missriktad sympati med eventuella befolkningsgrupper som skulle kunna stämma in på signalementet väljer man ofta att undvika att rapportera men i detta fall gjorde man av någon anledning tvärt om.

Kanske tänkte man i just detta falla att det skulle kunna leda till att man får fast förövaren?

Nåväl, publiceringen av signalement ledde fram till en debatt om varför journalister normalt sett mörkar delar av signalement. Efter debatten kan man nog med fog säga att chefredaktören blev tagen på sängen av de uppgifter som kommentatorer gav i debatten. Den största skrällen för chefredaktör Ulf Johansson får nog sägas vara det faktum att samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo under undersökningsperioden var sk "icke västliga invandrare" (se tidigare blogginlägg).

Han visste ingenting om detta! Dessutom verkade han rejält okunnig i det mesta som handlade om den faktiska överrepresentation som vissa invandrargrupper står för, särskilt då inom grova våldsbrott.

Ulf Johansson - Gör en helomvändning!

Ulf Johansson återkom därefter och sa att han själv tyckte att tidningen skulle granska våldtäkter ur ett etniskt perspektiv varvid nu flumredaktören Anna Hellgren, Ledarskribent på Dagens Arena och frilansskribent, ondgör sig över det etniska vansinnet som Ulf Johansson ska befatta sig med.

Det finns inga gränser för hur långt flummeriet får gå..

De kritiska röster som hörs mot att journalister ofta döljer eller bortser från signalement givna av våldtäktsoffer beskrivs som "rasistiska dammluckor".

Att lämna så bra signalement som möjligt på förövare ligger i allmänhetens intresse för att öka chansen att få fast förövaren och att följa upp etnicitet är viktigt för att kunna göra insatser i förebyggande syfte. Desto mer vi vet av förövarens bakgrund desto lättare är det att dra slutsatser och tillämpa rätt åtgärder. Verkningsgrad i alla åtgärder kräver underlag, varför förneka detta?

Jag antar att Anna Hellgren inte ser någon koppling mellan vilken kvinnosyn som är etablerad inom vissa etniciteter och den faktiska överrepressentation samma etniciteter har enligt exempelvis de studier som gjorts i Oslo.

Flummeriet har inga gränser och Anna Hellgrens linje bidrar aktivt till minska möjligheten att undvika våldtäkter.

Anna Hellgren, - skämmes ta me faan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0