Blogg listad på Bloggtoppen.se

Statistik döljer betygsskillnader... men inte bara betyg

Socialdemokraternas första maj tåg i Borlänge:

"Men bakom det generella begreppet ”utländsk bakgrund” finns stor variation. Där finns allt från barn till EU-medborgare och elever från länder i tredje världen som har hög utbildningsgrad, till barn som lämnat krigszoner där allmän skolgång inte existerar.”Vidare från artikeln

"I dagarna går 115 000 elever ut nionde klass och får sina betyg i handen. När Skolverket analyserar betygen kommer det att visa samma sak som varje år: Elever i den statistiska boxen ”utländsk bakgrund” får sämre betyg än jämnåriga med svensk bakgrund. Flickor med invandrarbakgrund lyckas bättre än svenska pojkar.

Men bakom det generella begreppet ”utländsk bakgrund” finns stor variation. Där finns allt från barn till EU-medborgare och elever från länder i tredje världen som har hög utbildningsgrad, till barn som lämnat krigszoner där allmän skolgång inte existerar.

Unik statistik som Skolverket tagit fram på uppdrag av SvD visar att betygsklyftorna är stora mellan elever med olika nationell bakgrund. Svensk skoldebatt fokuserar på skillnader i skolresultat mellan ”utlandsfödda” och ”elever med svensk bakgrund”, men SvD:s kartläggning visar att gapet i själva verket är betydligt större mellan olika nationella och språkliga grupper utlandsfödda. Siffrorna visar också hur den generella statistiken helt missar att barn ur den somaliska gruppen hamnar långt efter.

Av alla elever får 89 procent betyg som ger gymnasiebehörighet. Bland elever födda i Somalia är siffran 25 procent. För somaliska barn som kommit till Sverige före skolstart ser det bättre ut: 75 procent får betyg som räcker till gymnasiet."Artikeln visar att det är stor variation mellan olika invandrargrupperingar och vissa som läser kan ju också påminna oss om att alla kulturer inte har samma värderingar till jämställdhet och studier eller arbete heller för den delen.

Hur ska då vi kunna lyckas med ett mångkulturellt samhälle som fäster den största vikten vid att människor ska behålla sin kultur, när vi å andra sidan ser att det inte fungerar i ett Svenskt samhälle.

Apropå statistiken som man har brutit ned så har den ju gjorts för att motverka stereotyper och om möjligt sätta in resurserna där de som mest behövs, men det slår mig samtidigt att man inte brukar gilla att göra just så när det gäller annan statistik som tex våldtäkter.

Den enda vi får veta när det gäller våldtäktstatistik är att utlandsfödda har en överrepressentation på ca 500% i förhållande till grupperingen Svenskar.

Klart är att det är oerhört mkt värre än bara 500% om vi delar upp invandrare efter ursprungsland för vissa. Skärskådar vi siffrorna från tex Norge där tex grupperingen Irakier stod för 2750% överrepressentation i förhållande till etniska Norrmän gällande våldtäkter.

Varför görs inte denna statistik tillgänglig i Sverige? Är det så viktigt att undvika "kollektiv skuldbeläggning" för dessa invandrargrupperingar så att vi inte vill ställa oss tydligt på de utsatta kvinnornas sida? Borde vi inte vara mer rakryggade än så här?


Statistik är viktigt för att veta var problemen är som störst och för att sätta in rätt åtgärder.Dax att prata om assimilering istället för integration.. dax att förespråka ta seden dit man kommer?


Dax att förstå att mängden invandrare från fjärran kulturer påverkar assimileringsmöjligheter?

Dax att begränsa invandringen?

mvh Ceasar

DN, Expressen


Kommentarer
Postat av: Cavatus

Missa inte journalisten Julia Caesars vassa krönikor. Länkar till samtliga finns här:http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar/

2010-06-08 @ 13:20:30
URL: http://aktualia.wordpress.com
Postat av: Nisse

Fakta är att 75% av somalierna inte klarar gymnasiebehörighet.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statistik-doljer-betygsskillnader_4833971.svdFakta är att Har man IQ lägre ä 70 så är det särskola som gäller

http://www.sarnat.educ.goteborg.se/syvi/dokument/pda24637.pdfFakta är att Somalia ligger på IQ 68 i medelvärde.

http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_InequalitySlutsatsen är att denna invandring bara ger samma kaos som i Afrika. Förlåt Rinkeby...(eller lilla Mogadishu som BBC kallar det.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/10276738.stm

2010-06-12 @ 00:42:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0