Blogg listad på Bloggtoppen.se

Våldtäkter i Oslo - Undrar hur Sverige ser ut?

61 överfallsvåldtäkter - Samtliga misstänka anses vara "icke västliga invandrare"

 

Tidningen Nerikes Allehanda och dess chefredaktör Ulf Johansson lovade att utreda hur överfallsvåldtäkternas situation såg ut i Sverige! Detta efter att ha blivit tagen på sängen i en debatt med sina läsare.. De framförde nämligen att i Olso hade samtliga överfallsvåldtäkter begåtts av utom västliga invandrare.

Ulf sa att han minsann skulle gå till botten med detta och samtidigt ta reda på hur det såg ut i Sverige..Det blev sedan knäpptyst från NA men det visade sig att man hade publicerat men dock endast i papperstidningen! Som vanligt kan man tycka.. de vill ju inte att en bred skara människor skall få del av denna intervjun, eller vad ligger bakom beslutet att inte publicera detta på nätet?

 

Nåväl.. de vill ju inte gå rasisterna tillmötes antar jag, det brukar vara den vanliga förklaringen. Att lyfta fram problematiken kan ju också ha ett annat syfte.. dvs försöka komma tillrätta med problemet och inse att vissa invandrargrupperingar våldför sig på kvinnor i en takt som vi i Norden aldrig är i närheten av.

Oslo polisen uttrycker det väl nedan "– Flera fall har klarats upp tack vare denna metodik. Bland annat tog vi en gärningsman som systematiskt gav sig på kvinnor när de gått av en nattbuss."

 

Läs hela den undangömda intervjun:

 

OSLO. De senaste fyra åren har det begåtts 61 överfallsvåldtäkter i Oslo. Enligt polisen har samtliga överfall begåtts av personer med ”ickevästlig”bakgrund.

Statistiken har lett till en bred politisk debatt.

– Jag fick mycket kritik när jag för ett år sedan gick ut med statistiken, säger Hanne Kristin Rohde, chef för Oslopolisens våld- och sedlighetsrotel.

– Men i dag tycker jag effekterna är positiva. Vi har fått en sund debatt. Politikerna har uppmärksammat en rad problem som hänger samman med invandringspolitiken, som inte hade skett om vi inte varit så öppna.

Gav resultat

I oktober 2006 beslutade Oslopolisen kartlägga överfallsvåldtäkterna mera systematiskt för att hitta gärningsmannaprofiler, tillvägagångssätt, tid och plats för övergreppen. Det har givit resultat.

– Flera fall har klarats upp tack vare denna metodik. Bland annat tog vi en gärningsman som systematiskt gav sig på kvinnor när de gått av en nattbuss.

För ungefär ett år sedan gick Hanne Kristin Rohde ut offentligt med statistik över de senaste tre årens överfallsvåldtäkter. I samtliga 41 fall som då anmälts hade gärningsmannen”ickevästlig” etnisk bakgrund.

Olika reaktioner

Sedan dess har ytterligare 20 överfall skett. Fortfarande uppges gärningsmännen vara till 100 procent invandrare med ickevästlig bakgrund.

– Det blev många olika reaktioner på att vi gick ut med siffrorna. De flesta invandrarorganisationerna var otroligt skeptiska i början. Det var stigmatiserande påståenden som man inte skulle tala högt om.

– Antirasistiskt center är fortfarande negativa men övriga organisationer anser nu att det är rätt att gå ut med fakta. Däremot vill de att helheten ska lyftas fram, inte bara etniciteten. Bland annat betonas psykiatrins

roll.

Bra mottagande viktigt

Hanne Kristin Rohde ser det som polisens uppgift att lägga fram fakta för politikerna och menar att statistiken över våldtäkterna spelar roll för hela invandringspolitiken.

– Inte så att vi ska stänga folk ute men vi måste se till så att vi har en bra apparat för mottagandet.

Asyl på falska brott

Kartläggningen visade att flera gärningsmän sökt asyl på falska grunder.

– De hade inget skyddsbehov. De sökte asyl för att kunna vara här i några år medan deras ärende prövades, säger Hanne Kristin Rohde. Här i Norge tar den prövningen mycket lång tid.

Hela asylinstitutet har kommit att diskuteras.

 

ERIK MARANDER

 

erik.marander@na.se

 

Ställ Er själva frågan: Vad speglar debatten i Sverige?

 

/Ceasar

 

Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet; Sydsvenskan, Sydsvenskan, SVD, Aftonbladet, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, DN, DN, DN, DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet, SVD, DN, aftonbladet, aftonbladet, GP


Kommentarer
Postat av: Nyfiken

Jahapp, om nu Nerikes Allehanda publicerat det hela i pappersform, vilket datum publicerades det hela då? Och vad kom man fram till vad det gäller just Sverige? Visserligen har ju NA rätten att göra vad de vill med sina nyhetsartiklar men då saken är av allmänintresse och av stort politiskt intresse borde det kanske publiceras även på internet? I alla fall när det gått ett tag sen det publicerats i pappersform - då har de ju så att säga redan kunnat tjäna sina pengar på eventuell ökad lösnummerförsäljning (reklamintäkterna från internet-annonser i samband med artikeln tickar väl på oavsett när artikeln är publicerad)? För en öppen debatt med klara, tydliga fakta borde väl kunna tysta även den mest fördumsfulle rasist - eller hur tänkte man på NA? Alla vi som är intresserade av fakta om hur det står till i Sverige men inte bor i samma landsdel som NA ges ut i ska således pallra oss ner till närmsta bibliotek för försöka skaffa oss en bild av situationen? Skulle tro att de flesta dock är för lata och istället tror på att det ser ungefär likadant ut i Sverige som i Norge och drar sina slutsatser därefter. Är det ett vettigt tankesätt från NA?

2010-07-05 @ 00:07:41
Postat av: Ceasar

Absolut allt pekar på att vi har en liknande situation i Sverige och det då endast är i undantagsfall en svensk som står för överfallsvåldtäkten. När det gäller de offer som drabbas så tror jag att det i det närmaste är 100% som är svenska flickor/kvinnor.

2010-07-08 @ 22:18:24
URL: http://sverigefidelis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0